Koopwoningen 8 procent goedkoper dan vorig jaar

AMSTERDAM - De prijs van bestaande koopwoningen is in oktober met gemiddeld 7,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2011.

Dit blijkt woensdag uit de cijfers van het CBS en het Kadaster. 

Daarmee liggen de prijzen van verkochte bestaande koopwoningen op het niveau van begin 2004. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 16 procent.

De prijzen van woningen dalen al vier maanden ongeveer hetzelfde ten opzichte van vorig jaar. De prijzen daalden in het afgelopen jaar het sterkst in de zomermaanden van juni naar juli, een prijsdaling van 4,4 naar 8,8 procent. 

In de eerste 10 maanden van 2012 wisselden 90.000 woningen van eigenaar. Dit is ruim 8 procent minder dan in dezelfde periode van 2011.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Zeeland

In Overijssel en Zeeland zijn de prijzen van koopwoningen in oktober met 5,2 en 4 procent ten opzichte van vorig jaar het minste gedaald. 

De prijzen in Noord-Brabant en Groningen daalden met respectievelijk 9,6 en 9,3 procent het meest. Ook in Friesland en Gelderland was de prijsdaling met 8,9 procent flink.

In de andere provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Limburg en Drenthe lag de prijsdaling ongeveer op 7 procent.

Klik op de provincies om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer over:
Tip de redactie