DEN HAAG - Consumenten waren veel negatiever over de toekomstige economie en over hun toekomstige financiële situatie dan in oktober.

Dat blijkt uit dinsdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De indicator van het consumentenvertrouwen daalde 5 punten en kwam uit op -37. Daarmee is het vertrouwen erg laag. Het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar komt uit op ongeveer -8.

Consumenten waren vooral over hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden stukken somberder dan vorige maand. Deze indicator verslechterde 12 punten en kwam uit op -32, de laagste stand ooit.

Financiële situatie

Daar staat tegenover dat de stemming over de eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden is verbeterd. Over het doen van duurzame aankopen zoals meubelen of een wasmachine was de consument ook minder pessimistisch dan een maand eerder.

Maar per saldo veranderde de koopbereidheid vrijwel niet. Deze indicator daalde 1 punt en kwam uit op -25.

Het Consumenten Conjunctuuronderzoek van het CBS vindt altijd in de eerste tien werkdagen van een maand plaats. Huishoudens worden dan telefonisch geïnterviewd over hun verwachtingen over de economie, hun eigen situatie en hun aankoopgedrag.

Beweeg de cursor over de lijn om de index te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen