'Huizenprijzen dalen volgend jaar met 7 procent'

UTRECHT - De huizenprijzen dalen dit jaar gemiddeld met 6 procent en volgend jaar met 7 procent, maar de verschillen per segment en regio zullen groot zijn.

Dat verwachten economen van de Rabobank, zo blijkt uit het maandag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

Ze gaan ervan uit dat het verschil tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt het komende anderhalf jaar niet zal verdwijnen, al wijzen de voornemens van het kabinet voor de koop- en huurmarkt in de goede richting.

Overdrachtsbelasting

In 2012 zullen naar verwachting 118.000 woningen van eigenaar wisselen. Voor 2013 wordt er 110.000 wisselingen verwacht. In totaal werden in het derde kwartaal van dit jaar 22.978 woningen verkocht: een daling van 25,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Deze daling is vooral toe te schrijven aan de onzekerheid aan het begin van dit jaar over het tarief van de overdrachtsbelasting na 1 juli 2012, waardoor kopers en verkopers de overdacht voor die datum te laten plaatsvinden.

Concurrentie

De daling van de huizenprijzen komt volgens de Rabobank niet als een verrassing en is te wijten aan het gebrek aan vertrouwen en mogelijkheden bij kopers. Dit terwijl de concurrentie volgens de bank 'tussen verkopers onverminderd groot is gebleven'.

De bank verwacht wel een tijdelijke opleving van het aantal verkochte woningen in het vierde kwartaal van 2012, omdat kopers nog gebruik willen maken van de huidige fiscale regelingen.

Lees meer over:
Tip de redactie