AMSTERDAM - De basisverzekering voor ziektekosten wordt de komende jaren flink uitgekleed. Psychische hulp en osteopathie worden vanaf 2015 waarschijnlijk helemaal niet meer vergoed.

Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van een lijst met bezuinigingen die in de zomer ter goedkeuring naar het Centraal Planbureau is gestuurd ter doorrekening.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat maandag weten dat deze lijst niet van het ministerie komt. Het zou om een eigen lijst van het CPB gaan.

Op de inhoud van de plannen wil de woordvoerder niet ingaan. "Wij zijn daar nog niet concreet mee bezig."

De behandeling van depressies en angststoornissen wordt in het voorstel helemaal niet meer vergoed. Met het verkleinen van het budget voor de overige geestelijke gezondheidszorg wordt 360 miljoen euro bespaard.

Ook de vergoeding voor de behandeling van verslavingsproblemen zou verdwijnen.

Medisch noodzakelijk

Alleen ingrepen die medisch noodzakelijk zijn, worden volgens de krant uit het basispakket vergoed. Huisartsbezoek wordt daarvan uitgezonderd.

Ook worden nieuwe medicijnen en behandelmethoden eerst enige tijd vergoed, waarna gekeken wordt hoe de kosten zich ontwikkelen. Blijkt het te duur, dan kan verdere vergoeding uit de basisverzekering worden gestaakt.

De plannen zouden volgens de krant pas in het voorjaar van 2014 naar de Kamer gaan. De afspraken over de vergoedingen zijn al door het vorige kabinet gemaakt en in het Lenteakkoord en daarna het regeerakkoord aangescherpt, meldt De Telegraaf.

GroenLinks

Naar verwachting wordt de basisverzekering er niet goedkoper op. De jaarpremie stijgt volgens de krant van twaalfhonderd euro nu, naar ongeveer veertienhonderd euro in 2017.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman reageert maandag onthutst op de berichtgeving over het basispakket. "Als dit klopt stort het kabinet een hoop mensen in de problemen."

Voortman zegt met de PvdA steeds te hebben gevochten voor een betere geestelijke gezondheidszorg. "Ik reken erop dat de PvdA duidelijkheid geeft dat ze deze plannen niet zal accepteren."