HOEVELAKEN - Mensen die voor het eerst een huis kopen, kunnen voorlopig geen starterslening meer aanvragen omdat de stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten geen nieuwe aanvragen meer in behandeling kan nemen.

De stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) maakte dinsdag bekend tijdelijk geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te kunnen nemen.

Deze ''rigoureuze maatregel'' is nodig omdat niet duidelijk is of startersleningen volgend jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn, zegt de SVn.

Per 1 januari 2013 is hypotheekrente alleen nog fiscaal aftrekbaar voor leningen die maandelijks worden afgelost. Startersleningen worden weliswaar afgelost, maar niet vanaf jaar één, aldus SVn.

Minister Stef Blok van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag in een reactie laten weten het probleem met de startersleningen op korte termijn te zullen oplossen. Hij kan nog niet zeggen hoe hij het gaat oplossen, maar garandeert wel dat het zal worden opgelost.

Belastingplan

De stichting heeft op grond van het regeerakkoord ''goede hoop'' dat in het nieuwe Belastingplan een uitzondering wordt gemaakt voor startersleningen. In het regeerakkoord staat dat de gunstige leningsfaciliteit voor starters wordt uitgebreid.

''Helaas hebben wij op dit moment nog geen duidelijkheid vanuit Den Haag over een uitzondering in het Belastingplan voor de starterslening'', zegt SVn. De komende tijd beperkt ze zich daarom tot het afhandelen van alle aanvragen die tot 14 november binnenkomen.

Starters

De Stichting Starter, die opkomt voor de belangen van starters op de woningmarkt, begrijpt de opstelling van de SVn, maar vindt het ''werkelijk onbegrijpelijk'' dat het regeerakkoord niet voor voldoende duidelijkheid heeft gezorgd over de toekomst van startersleningen.

De Tweede Kamer behandelt het Belastingplan vrijdag.