AMSTERDAM - Zorgverzekeraar Zilveren Kruis houdt de premie voor de basisverzekering volgend jaar gelijk. Dat maakte de verzekeraar maandag bekend.

Zilveren Kruis is hiermee de eerste grote verzekeraar die de premies voor 2013 onthulde.

De basispremie blijft 108,25 euro en ook voor de tandartsverzekeringen blijven de premies gelijk. De aanvullende verzekeringen stijgen met 5 tot 8 procent.

Ook zorgverzekeraar Agis, net als Zilveren Kruis onderdeel van Achmea, verhoogt de premie van 108,25 euro voor de basisverzekering in 2013 niet.

Wisselend beeld

Eerder werd bekend dat zorgverzekeraar Azivo de premie verhoogt, terwijl Menzis deze verlaagt. Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl verwacht dat het wisselende beeld van de premiekosten in 2013 ook bij overige verzekeraars blijkt. Dit zegt hij op basis van premies die onder embargo bekend zijn gemaakt bij de site.

De verwachting is dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekeringen dichter bij elkaar gaan liggen. Vooral zorgverzekeraars met een hogere premie in 2012 zullen hun premie licht verlagen.

Inkomensafhankelijk

In het vorige week maandag gepresenteerde regeerakkoord geven VVD en PvdA aan van plan te zijn om de zorgpremie vanaf 2014 afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen.

SP-leider Emile Roemer en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma kondigden zondag in Buitenhof aan dit plan niet te zullen steunen.

Daarmee is er in de Eerste Kamer niet genoeg steun voor het plan. Er kwam ook kritiek van de achterbannen van VVD en PvdA, jongerenorganisaties en anderen.

Minister Schippers gaat de komende tijd de gevolgen bekijken van de komst van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Ze bekijkt onder andere de gevolgen voor inkomens, de arbeidsmarkt en het gehele zorgstelsel.