AMSTERDAM - De koopkracht van grote groepen Nederlanders gaat de komende jaren veel meer achteruit dan tot nog toe gedacht.

Sommige Nederlanders krijgen de komende vijf jaar tot wel dertig procent minder te besteden. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van berekeningen.

Maandag werd nog bekendgemaakt dat uit de doorrekening van het regeerakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de koopkracht gemiddeld gelijk blijft.

Mensen met lage inkomens gaan er iets op vooruit, mensen met hoge inkomens leveren daarentegen iets in.

Kunduzakkoord

Dat de koopkracht van Nederlanders de komende jaren flink gaat dalen, zou niet alleen komen door de lastenverzwaringen die in het regeerakkoord staan. Ook veel maatregelen van het vorige kabinet en uit het Kunduzakkoord moeten nog worden uitgevoerd.

Daardoor zouden alleenverdieners soms tot tien procent aan besteedbaar inkomen verliezen. Gepensioneerden gaan er tot 25 procent op achteruit en een deel van de mensen met een uitkering moet zelfs dertig procent inleveren.

RTL Nieuws stelt de berekeningen te hebben voorgelegd aan het CPB, dat de cijfers zou bevestigen. De enorme koopkrachtdaling zou ook blijken uit stukken van het CPB die niet worden vrijgegeven.

Openbaar

SP en CDA eisen naar aanleiding van het onderzoek van RTL Nieuws dat VVD en PvdA nog voor het debat over de regeringsverklaring volgende week alle cijfers openbaar maken die de koopkrachtgevolgen weergeven van de plannen uit hun regeerakkoord.

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut noemt het absurd dat de cijfers nog niet beschikbaar zijn. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma wil de effecten voor de koopkracht per gezinssituatie en inkomenscategorie hebben. Daarnaast zal het CDA het Nibud om berekeningen vragen. Voor dat verzoek kreeg het CDA afgelopen week niet voldoende steun in de Kamer.

Reactie Rutte

Volgens VVD-leider Mark Rutte is er bij de berekeningen van RTL alleen maar uitgegaan van extreme situaties en vallen precieze gevolgen van de plannen nog niet uit te rekenen zolang ze niet zijn uitgewerkt, zoals de inkomensafhankelijke zorgpremie.