AMSTERDAM - Het plan van de vier grote steden (G4) om goedkoper energie in te kopen voor huishoudens die moeten rondkomen van een minimuminkomen is mislukt.

Twee jaar geleden maakten Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam bekend dat ze voor deze doelgroep een collectieve korting van 130 euro per jaar op de energiekosten wilden realiseren.

Naar nu blijkt zijn er geen energiebedrijven gevonden die daarin mee wilden, blijkt vrijdag uit een brief van de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (armoede) aan de gemeenteraad.

''Inmiddels zijn we ingehaald door de markt. Op dit moment worden er zoveel collectieve kortingen aangeboden en daar profiteren ook de minima van. Maar het blijft onbegrijpelijk dat er geen energiebedrijven zijn die hier een sociale investering willen doen voor mensen die in armoede leven'', zei de teleurgestelde PvdA-wethouder.

Akkoord

Drie bedrijven kwamen uiteindelijk met een korting van 75 euro op de proppen, maar ook hierover lukte het uiteindelijk niet een akkoord te bereiken.

''De komende tijd zullen wij in Amsterdam door het inzetten van energiecoaches en andere communicatiemiddelen bewoners gaan wijzen op de meest voordelige aanbiedingen. En ook waar ze op moeten letten bij het afsluiten van een energiecontract.''

Utrecht doet dat ook, schrijft Ossel.