AMSTERDAM - Twee Nederlandse banken, ABN Amro en ING, stappen volgend jaar over op een nieuwe versie bankpassen, waarmee 'contactloos' kan worden betaald.

Dat meldt ING op de website in een persbericht. De pas hoeft straks niet meer in de betaalautomaat gestoken te worden, maar kan ertegenaan gehouden worden. Invoeren van een pincode is niet langer nodig.

Kleine bedragen, tot 25 euro, kunnen op deze manier volgens ING en ABN Amro snel en gemakkelijk worden afgerekend. Na twee of drie contactloze betalingen op één dag moet de pincode voor de veiligheid wel worden ingevoerd.

''Consumenten en winkeliers waarderen het gemak en de snelheid van deze manier van betalen enorm. Er is behoefte aan betaalproducten die gemak en efficiëntie bevorderen,'' aldus Gijs Schreuder, directeur particulier betalingsverkeer van ABN AMRO in een toelichting.

Streven

Naar verwachting zullen kleine bedragen steeds minder met contant geld worden afgerekend. ''Dat past in het streven van banken en winkeliers naar een veiliger en efficiënter betalingsverkeer'', zegt Arjan Bol, directeur Betalen van ING.

De bestaande betaalpassen van de klanten van ING en ABN AMRO worden vanaf medio 2013 gefaseerd vervangen door een nieuwe betaalpas.

Detailhandel

ING verwacht dat het nieuwe betaalsysteem een vlucht zal gaan nemen, vooral vanuit het mkb en de detailhandel. “Die hebben liever geen lange rijen en zijn gebaat bij een snel betaalsysteem”, aldus een woordvoerder.

Winkeliers die de nieuwe pas ondersteunen moeten in sommige gevallen een nieuwe betaalautomaat aanschaffen. Het gros van de automaten kan echter aangepast worden.