AMSTERDAM – De vermogens van miljonairs zijn sinds het uitbreken van de crisis opvallend genoeg gestegen. Een gemiddelde miljonair bezit 2,9 miljoen euro.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Van Lanschot Bankiers in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau GfK.

Uit de cijfers blijkt dat momenteel ruim één op de honderd huishoudens in Nederland een miljonair is: dit komt neer op 92.000 huishoudens. Miljonairs bezitten bijna 40 procent van het totale particuliere vermogen in Nederland.

Zorgen

Volgens de bank slonken de vermogens van miljonairs in de crisisjaren 2008 en 2009 als gevolg van gedaalde beleggingsresultaten. De miljonair merkte de invloed van beursschommelingen meer dan de niet-miljonair, maar kon ook sneller herstellen. 

Zo steeg het vermogen in 2010  alweer tot hetzelfde niveau als in 2007. In 2011 groeide het vermogen nog verder door.

Gelukkig

De grootste zorg voor miljonairs is echter wel de crisis, zo blijkt uit het onderzoek. Hoe beter de miljonair financiële actualiteit bovendien volgt, hoe minder gelukkig hij lijkt te zijn. Wie zijn vermogen in beheer heeft gegeven, voelt zich vaker gelukkiger.

In het algemeen zegt een overgrote meerderheid van 86 procent van de miljonairs gelukkig te zijn. Oudere miljonairs zijn nog gelukkiger: bij de zestigers is dit 96 procent, bij zeventigers 89 procent. 

Eigen onderneming

De bezittingen van miljonairs bestaan vooral uit aandelen en obligaties, gevolgd door onroerend goed. Meer dan de helft van de miljonairs heeft een belangrijk deel van zijn vermogen verdiend met een eigen onderneming.

Uit een profielschets blijkt dat de gemiddelde miljonair een 50-plusser is. Hij stemt VVD en is gehuwd, autochtoon en relatief vaak hoogopgeleid.

De meeste miljonairs wonen rond Amsterdam en in de provincie Utrecht. Verder houden zij van sport en hebben zij een voorliefde voor Duitse auto's. De BMW is het favoriete automerk van de financiële bovenklasse, gevolgd door Volkswagen en Audi. Een vijfde van de miljonairs heeft drie of meer van deze wagens in de garage staan.

Miljardairs

Uit een onderzoek van de organisatie Wealth-X bleek onlangs dat wereldwijd ook miljardairs in het afgelopen jaar nog rijker zijn geworden dan ze al waren. Gemiddeld gezien zijn miljonairs wereldwijd in het afgelopen jaar juist geld kwijt geraakt, zo blijkt uit dit onderzoek.