AMSTERDAM - De bedragen van partneralimentatie zijn hoger dan tien jaar geleden. In 2011 werd er bij een op de zes echtscheidingen alimentatie toegewezen.

Dit blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS. 

Waar in 2001 de gemiddelde alimentatie nog uit kwam op iets meer dan 450 per maand, was dit in 2011 650 euro. 

In de meeste gevallen wordt de alimentatie toegewezen aan de vrouw. Alimentatiebetaling van de vrouw aan de man komt bij minder dan 1 procent van de echtscheidingen voor. In 2011 werd er door de rechter 5200 maal alimentatie toegewezen aan de vrouw.

Ouder

Dat de bedragen van alimentatie hoger zijn geworden komt voornamelijk doordat de gemiddelde leeftijd bij een scheiding hoger is geworden. Op oudere leeftijd verdienen mensen over het algemeen meer geld.

In 2011 was de gemiddelde leeftijd bij een echtscheiding 46 jaar, vrouwen zijn gemiddeld 43 jaar als ze hun huwelijk laten ontbinden. Twintig jaar geleden waren mannen ongeveer 40 jaar als ze gingen scheiden, vrouwen 37 jaar.

De bedragen van alimentatie verschillen wel flink: in een derde van de gevallen gaat het om een bedrag van 400 euro per maand. Dit was in 2001 nog bij 45 procent van de echtscheidingen het geval. 

Bedragen boven de 1600 zijn in dezelfde periode toegenomen: dit was in 2001 10 procent en steeg in 2011 naar 16 procent. 

Leeftijd scheidingen

Beweeg de cursor over het diagram om de bedragen te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Kinderen

Naast partneralimentatie wordt bij zes op  de tien echtscheidingen ook alimentatie toegewezen voor minderjarige kinderen.

In 2011 ging het in meer dan de helft van de gevallen om meer dan 300 euro per maand. Dit bedrag is 23 procent hoger dan tien jaar geleden. Deze stijging komt overeen met de inflatie in deze periode.