AMSTERDAM - Zorgverzekeraars zijn te onduidelijk over de kosten van de zorg die patiënten ontvangen. Dit is niet goed voor de betaalbaarheid van de zorg. 

Dit stelt de Consumentenbond maandag naar aanleiding van een eigen onderzoek naar de betaalbaarheid van de zorg. 

Volgens de bond moeten mensen meer inzicht krijgen over de kosten van de zorg. "Dat maakt mensen bewuster van het geld dat er aan de zorg wordt uitgegeven" zo stelt de Consumentenbond. Dit kan volgens de bond mede bijdragen aan het verlagen van de kosten.

Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders niet weet wat de zorg die ze hebben kost, terwijl ruim 60 procent daar wel meer inzicht in zou willen krijgen. 

Fraude

Volgens de bond gaat ruim 95 procent van de declaraties rechtstreeks van de zorgverlener naar de zorgverzekeraar.

Daardoor ontbreekt er controle, omdat de patiënt die de zorg heeft ontvangen niet ziet wat gedeclareerd wordt. "Dit kan fraude in de hand werken", aldus de Consumentenbond. 

CZ

Uit het onderzoek van de bond blijkt dat van de grootste verzekeraars CZ, Ohra en Agis nog het beste inzicht geven in de kosten van de zorg middels de mogelijkheid voor verzekerden online een eigen pagina in te zien.

Avero Achmea heeft zo'n eigen pagina niet. Ook Iza geeft geen informatie over kosten.
Andere verzekeraars, zoals DSW, Menzis en Zorg en Zekerheid bieden de declaraties in een lange lijst aan, waardoor inzicht lastig blijft, zo stelt de Consumentenbond.