AMSTERDAM - Het verschil in inkomen tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers in Nederland is kleiner geworden.

Dat blijkt donderdag uit de jaarlijkse Global Gender Gap Index van het World Economic Forum (WEF).

Nederland staat inmiddels op de elfde plaats op de ranglijst. Vorig jaar stond Nederland nog 15e. Meer dan 76 procent van de ongelijkheidskloof tussen mannen en vrouwen is inmiddels gedicht.

Naast dat het verschil in inkomen is afgenomen, is er vooruitgang geboekt op het gebied van economische participatie in het arbeidsproces, onderwijsinstroom en prestaties. Wel blijft Nederland nog altijd achter bij bijvoorbeeld de Scandinavische landen, die traditioneel hoog op de lijst staan.

Klik op de landen om de ranglijst en score te zien. De gegevens zijn afkomstig van Global Gender Gap Index 2012. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Jemen

IJsland, Finland, Noorwegen en Zweden staan bovenaan, hier is meer dan 80 procent van de kloof gedicht. Het laagst genoteerde land, Jemen, is hier voor 50 procent in geslaagd. In de top tien van de ranglijst staan zeven Europese landen. Naast de genoemde vier bestaat de top tien uit Ierland, Nieuw-Zeeland, Denemarken, de Filipijnen, Nicaragua en Zwitserland.

De Global Gender Gap Index laat een sterke relatie zien tussen seksegelijkheid en het nationale concurrentievermogen. Beleidmakers zouden volgens de onderzoekers seksegelijkheid dan ook tot prioriteit moeten malen.