RIJSWIJK - De hypotheekrenteaftrek moet ook gelden op eventuele restschulden bij een verhuizing.

Dat vinden het Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis en de NVM.

Volgens de drie organisaties staat 1 op de 6 koophuizen momenteel 'onder water'. Dat betekent dat bij een eventuele verkoop de hypotheek hoger is dan de verkoopprijs, waardoor mensen een restschuld overhouden.

Vooral mensen die sinds 2001 een huis hebben gekocht bevinden zich volgens de organisaties in die situatie, wegens de daling van de huizenprijzen. 

''Er zijn veel mensen die willen of moeten verhuizen, maar dat toch niet doen omdat ze geen restschuld willen'', constateert een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis donderdag.

''Het is een relatief eenvoudige politieke ingreep om de renteaftrek daar ook voor te laten gelden." Dat zou de doorstroom op de huizenmarkt bevorderen, menen de verenigingen.

Hypotheekgarantie

Ook in het geval van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet dit mogelijk zijn, vinden de organisaties, op voorwaarde dat de te verkopen woning ook met NHG is verstrekt en de verkoper voldoet aan de inkomensnormen.

''Hierdoor blijven de risico's voor de overheid nagenoeg gelijk." Bij verhuizing naar een huurwoning moet de restschuld ook aftrekbaar worden.

De drie organisaties roepen de politiek op hun plannen nog in het belastingplan van 2013 op te nemen.