AMSTERDAM - VGZ gaat met het nieuwe product Bewuzt als eerste zorgverzekeraar een no-claim invoeren voor de aanvullende polis.

Dat schrijft het AD dinsdag. De maatregel kan klanten die geen zorg declareren tien tot twintig euro per maand besparen.

Verzekerden die niets declareren, krijgen in het volgende jaar tien procent korting op hun premie. Die korting loopt jaarlijks met tien procent op tot maximaal veertig procent.

Fysiotherapie

De maatregel geldt in eerste instantie alleen voor de aanvullende pakketten fysiotherapie, tandzorg en buitenlandhulp. Het idee is afkomstig uit de autobranche waar de no-claim al decennia gebruikelijk is.

Als de regeling een succes is, wil VGZ uitbreiden naar andere pakketten. De verzekeraar hoopt dat verzekerden zo bewuster gaan nadenken over aanvullende pakketten.

Eigen keuze

Volgens een woordvoerder kunnen klanten zelf bepalen wat ze doen. "Soms is het niet nodig een beroep te doen op de aanvullende verzekering en kan de klant de behandeling zelf betalen. De klant krijgt op deze wijze veel meer regie op z'n verzekering en het verhoogt het kostenbewustzijn."