AMSTERDAM - De treinreis naar België met een gewone trein wordt met de nieuwe dienstregeling ook fors duurder.

Een weekendretour naar België wordt gemiddeld 67 procent duurder en een dagretour na 09.00 uur 45 tot zestig procent, meldt treinreiziger.nl vrijdag. Al eerder was duidelijk dat een reis met de Fyra naar België in prijs stijgt.

Het afschaffen van het 'superdagretour' en het weekendretourtje zorgen vanaf 9 december voor de flinke prijsstijging. Voor Maatschappij Voor Beter OV is het bericht aanleiding om een klacht in te dienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

De reizigersorganisatie vindt dat de NS hiermee zijn monopoliepositie misbruikt en reizigers de duurdere Fyra injaagt.

Erop achteruit

Vooral reizigers vanuit Noord-Brabant of Zeeland gaan erop achteruit. Zij krijgen niet alleen te maken met duurdere treinkaartjes maar ook met tragere verbindingen. Zo verdwijnt de rechtstreekse trein tussen Roosendaal en Brussel. Zowel de heen- als terugreis duurt daarmee een halfuur langer.

De NS laat in een reactie weten dat de kaarten superdagretour en weekendretour alleen geldig zijn op de intercity naar Brussel. Aangezien deze dienst verdwijnt, verdwijnt ook de kaartsoort.

Verder is de NS afhankelijk van de onderhandelingen tussen minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) en haar Belgische ambtgenoot, zegt een woordvoerder.