RIJSWIJK - Energie wordt volgend jaar goedkoper. Per 1 januari 2013 verlagen Eneco, Nuon en Essent hun tarieven. 

Dat kan onder meer door een wereldwijde daling van de inkoopprijs van aardgas, meldden de drie grote energiebedrijven donderdag.

Een huishouden met een variabel tarief en een gemiddeld verbruik betaalt jaarlijks circa 80 euro minder voor de levering van elektriciteit en gas, meldt Eneco donderdag. De exacte prijsverlagingen bij Nuon en Essent worden nog bekendgemaakt.

Belasting

Het voordeeltje komt op het moment dat de overheid de belasting op energie verhoogt. Alle verbruikers krijgen volgend jaar te maken met hogere belastingen.

''Maar zelfs inclusief die belasting zal de energierekening lager uitvallen dan in 2012'', aldus een woordvoerder van Eneco.

''We herkennen ons in het beeld van een dalende energienota in 2013, maar met hoeveel de energienota precies zal dalen, kunnen we nog niet zeggen'', aldus een zegsman van Essent. ''Het voordeel zal inderdaad voor een deel teniet worden gedaan door de hogere energiebelasting en de zogenoemde opslag duurzame energie.''

Nuon

Nuon hoopt 'binnen een paar dagen' een indicatie te kunnen geven van de tariefdaling. ''Per saldo zal de daling nog iets gunstiger kunnen uitvallen'', zei een woordvoerder.

''Door de economische crisis is de vraag vanuit grootverbruikers zoals bedrijven en de industrie minder. Dat heeft uiteindelijk ook positieve invloed op de energienota van huishoudens. Een kwestie van vraag en aanbod.''