AMSTERDAM - De huizensite Funda bevoordeelt NVM-makelaars ten opzichte van niet bij NVM aangesloten makelaars. De site stelt daarmee het belang van de consument niet voorop. 

Dit stelt brancheorganisatie VBO Makelaar, die het bedrijf woensdag heeft gedagvaard.

Uit een onderzoek in opdracht van de brancheorganisatie, uitgevoerd door onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek, blijkt dat er sprake is van een ongelijk speelveld tussen NVM-makelaars en niet-NVM-makelaars.

Het is voor niet-NVM-makelaars moeilijker om woningen aan te prijzen op Funda, zo stellen de onderzoekers. NVM  is grootaandeelhouder van Funda.nl.

Consument

Volgens VBO Makelaar krijgt de consument bij een zoekopdracht niet het ideale resultaat, maar eerst alle NVM-huizen voorgeschoteld. Een situatie die niet in het belang is van de consument, zo stelt de brancheorganisatie. 

"Het verbaast mij dat Funda niet meer inzet op de optimale werking van de marktplaats, maar zich laat gebruiken voor het NVM-belang. Het aanbod dat het best voldoet aan de zoekcriteria zou op non-discriminatoire wijze moeten worden vermeld", zo stelt Barbara Baarsma, directeur SEO Economisch Onderzoek.

Google

Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar, vergelijkt de zaak met Google. Het internetbedrijf werd door de Europese Commissie ervan weerhouden om bij de zoekresultaten eigen diensten hoger te plaatsen. 

Volgens Van der Ploeg heeft Funda, na eerdere aanbevelingen van het NMa, nog geen indicatie gegeven dat de het bedrijf een gelijk speelveld voor makelaars wil creëren.

Bijzondere relatie

NVM stelt in een reactie dat VBO Makelaars in 2007 middels een overeenkomst met Funda en NVM heeft aanvaard dat "vanwege de bijzondere relatie tussen NVM en Funda er verschillen bestaan in presentatiemogelijkheden en tarieven van NVM-leden versus die van VBO leden".

Volgens NVM hoort het bestaan van verschillen in presentatie en tarieven bij een concurrerende markt.