Huizenkoper kan straks minder lenen

AMSTERDAM - De maximale hypotheek die nog met een Nationale Hyoptheekgarantie (NHG) kan worden afgesloten daalt volgend jaar opnieuw.

Afhankelijk van het inkomen zakt het maximale bedrag met tweeduizend tot 25 duizend euro, schat directeur van de NHG Karel Schiffer dinsdag in het AD.

Het is volgens hem een geluk bij een ongeluk dat de huizenprijzen nu harder dalen dan de gemiddelde leencapaciteit. Daardoor kan volgend jaar met hetzelfde inkomen hetzelfde huis worden gekocht als dit jaar. "In theorie is er dus geen nadeel voor nieuwe kopers."

Als huizenbezitters met een NHG in financiële problemen komen en hun huis gedwongen moeten verkopen, draait de NHG voor de restschuld op. Banken rekenen een lagere rente bij een hyoptheek met garantie omdat het risico voor hen dan kleiner is.

Om deze bescherming te kunnen geven wordt jaarlijks voor verschillende inkomens berekend wat een verantwoord hypotheekbedrag is.

Dalen

Deskundigen verwachten dat de huizenprijzen verder dalen als de maximale hypotheek met NHG afneemt. "Er is een direct verband tussen het bedrag dat mensen kunnen lenen en de prijs van een woning", zegt Matthijs Mons van IG&H Consulting in de krant.

De verlaging draagt volgens hem niet bij aan het hestel van het vertrouwen in de woningmarkt. Ook de Vereniging Eigen Huis zou bezorgd zijn.

Schiffer zegt verder dat het aantal woningen dat gedwongen met verlies wordt verkocht fors is toegenomen, van 1439 vorig jaar naar 2560 in de eerste drie kwartalen van dit jaar. Die stijging is volgens hem in lijn met de verwachtingen.

Lees meer over:
Tip de redactie