AMSTERDAM - ZZP Nederland gaat leden een vrijwaringsverklaring aanbieden, waarmee de opdrachtgever geen risico loopt op betaling van loonbelasting en sociale premies.

De belangenvereniging wil niet langer wachten tot de overheid de problemen rond de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) oplost.

Veel startende zzp'ers ontvangen van de Belastingdienst een VAR ROW waarmee de zzp'er niet als zelfstandige wordt aangemerkt. Daardoor durven opdrachtgevers niet met hen in zee te gaan, omdat de Belastingdienst achteraf een aanslag kan opleggen.

Vrijwaring

De vrijwaringsverklaring, een juridisch document waarin de zelfstandige de opdrachtgever vrijwaart voor dergelijke risico's, moet daar een einde aan maken. De verklaring is vanaf 10 oktober beschikbaar voor de 23.000 leden van ZZP Nederland.

“We hebben lang genoeg overlegd, maar dat schiet niets op, dus hebben we zelf maar een oplossing bedacht,” zegt Johan Marrink van ZZP Nederland. “We zijn het een beetje beu om het getreuzel van de overheid af te wachten. Daarom hebben we zelf maar een vrijwaringsverklaring gemaakt waardoor zzp’ers weer aan de slag kunnen”.

VAR

ZZP Nederland wil het liefst dat de VAR afgeschaft wordt. Door een inschrijving bij de Kamer van Koophandel zouden mensen al bewust voor ondernemerschap kiezen.

In september maakte Staatssecretaris Weekers van Financiën bekend het VAR-systeem te willen vervangen door een webmodule. Volgens ZZP Nederland is het systeem net zo fraudegevoelig als de huidige regeling.