DEN HAAG - Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) gaat met verzekeraars bekijken hoe voorkomen kan worden dat consumenten de hogere kosten voor een polis kunnen ontwijken.

RTL Nieuws meldde dinsdag dat een hogere assurantiebelasting, zoals VVD en PvdA die voor volgend jaar hebben afgesproken, is te ontwijken door nog dit jaar vooruit te betalen voor een verzekering.

Dan geldt nog het oude tarief. De schatkist kan belastingontwijking echter niet hebben, concludeert Weekers, die eventueel aan een naheffing denkt.

Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat de ontwijking van de hogere kosten ''theoretisch'' mogelijk is. Polissen die al langer dan een jaar lopen, zijn per maand opzegbaar.

Wel wijst een woordvoerster er op dat vooral mensen met een 'lastig verzekerbaar risico' moeten uitkijken of ze als ze nog voor het eind van het jaar hun verzekering opzeggen, wel een verzekering met dezelfde voorwaarden kunnen krijgen bij dezelfde of een andere verzekeraar.

Overleg

Over mogelijke maatregelen om het ontduiken van de hogere assurantiebelasting te voorkomen, wil de verzekeraarskoepel niets kwijt. ''We wachten het overleg met Weekers af.''