AMSTERDAM - De verhoging op de assurantiebelasting is komend jaar te omzeilen door voor 1 januari een jaarcontract af te sluiten en nog dit jaar de volledige premie te betalen.

Deze methode werkt bij auto- en woonverzekeringen. Bovendien geven veel verzekeraars nog eens 2 tot 4 procent korting aan mensen die een jaar vooruit betalen.

Gemiddeld betalen Nederlanders ruim 800 euro per jaar voor hun schadeverzekeringen. Door de verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent per 1 januari 2013, zouden ze volgens het Verbond van Verzekeraars ruim 100 euro extra kwijt zijn.

De btw-verhoging werd gisteren aangekondigd door VVD-leider Rutte en PvdA-voorman Samsom.

Auto en wonen

Volgens directeur Edmond Hilhorst van de financiële prijsvergelijker Independer.nl, betalen automobilisten gemiddeld 400 euro voor hun autoverzekering. Dat betekent dat ze met het afsluiten van een jaarcontract bijna 60 euro kunnen besparen. Bijna alle verzekeraars werken daar aan mee, ook als de vervaldatum van de verzekering in het volgend jaar valt.

Datzelfde geldt voor de verzekeringen voor het huis, dus de premies voor opstal- en inboedelverzekeringen. Die bedragen gemiddeld 200 tot 300 euro per jaar. De besparing door deze verzekeringen nog voor 31 december om te zetten in jaarbetaling, is in doorsnee meer dan 30 euro.

Langjarige contracten

Independer.nl laat intussen door belastingdeskundigen uitzoeken of het mogelijk is om verzekerden ook langjarige contracten, van drie tot vijf jaar, aan te bieden. Daardoor zouden mensen de verhoging van de assurantiebelasting ook op langere termijn kunnen omzeilen. Ze moeten de premie dan ook enkele jaren vooruit betalen.

Hilhorst: "Juist bij de woonverzekeringen was het heel gebruikelijk langlopende contracten af te sluiten. Dat gebeurt niet meer, omdat ze natuurlijk niet erg flexibel waren. Je kon als verzekerde niet profiteren van goedkope aanbiedingen, of een algemene prijsverlaging. Maar de vraag is of die vrees nog wel terecht is. Ook al omdat de Nederlandsche Bank veel druk uitoefent op verzekeraars, om gezonde winstmarges re realiseren. Ik denk niet dat de gemiddelde premies snel zullen dalen. Daar is de tijd niet meer naar.”

Kritisch kijken

Maar behalve met het vooruit betalen van de premie, kunnen Nederlanders misschien nog wel méér winst maken, door eens kritisch naar hun verzekeringen te kijken. Net als het Verbond van Verzekeraars, hamert ook Independer erop dat mensen beter dan nu moeten kijken of ze niet dubbel verzekerd zijn en of ze bepaalde verzekeringen niet kunnen missen.

Voor pech onderweg zijn mensen soms driedubbel verzekerd, garantieverzekeringen of annuleringsverzekeringen zijn vaak niet nodig. De overheid stelt maar twee (schade)verzekeringen verplicht. Dat zijn de zorgverzekering en de (WA)autoverzekering voor autobezitters. De brandverzekeraars wordt door hypotheekverstrekkers verplicht gesteld voor mensen met een eigen huis.

Laks

"Bovendien zijn mensen nog steeds erg laks met het beheren van hun polissen", zegt Hilhorst. "Ze gaan wel naar de Aldi om een of twee euro voor hun boodschappen uit te sparen, maar laten met hun verzekeringen honderden euro’s liggen. Bij de autoverzekeringen zien we heel regelmatig dat mensen door over te stappen naar een polis met dezelfde dekking, 30 tot 40 procent goedkoper uit zijn."

"Bij woonverzekeringen liggen die percentages nog veel hoger. Daar valt de btw-verhoging bij in het niet. Die liggen bij mensen in een la die ze nooit op doen. Dat is onverstandig en scheelt ze veel geld."