DEN HAAG - Na het besluit van VVD en PvdA om de assurantiebelasting fors te verhogen, doen mensen er verstandig aan nog eens goed te kijken waarvoor ze verzekerd zijn en of dat allemaal wel nodig is. 

Een woordvoerder van de Comsumentenbond heeft dat dinsdag gezegd. ''Wij hebben de indruk dat Nederland een zwaar oververzekerd land is. Er is dus alle aanleiding om dat kritisch tegen het licht te houden.''

De beoogde coalitiepartijen VVD en PvdA willen volgend jaar de belasting die over verzekeringen moet worden betaald, verhogen van 9,7 naar 21 procent.

Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat dat een huishouden gemiddeld 100 euro per jaar kosten. Op dit moment zijn Nederlanders zo'n 800 euro per jaar kwijt aan verzekeringen.

Opstalverzekering

Maar volgens de Consumentenbond betalen sommige huishoudens aanzienlijk meer aan verzekeringen. ''Een duur verzekerd gezin kan soms wel 800 euro per jaar besparen'', zegt de woordvoerder. Volgens de Consumentenbond zijn mensen vaak dubbelop verzekerd, of hebben ze verzekeringen afgesloten voor situaties die niet voor hen van toepassing zijn.

Automobilisten zijn in Nederland verplicht verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid. Ook de ziektekostenverzekering is verplicht, maar daarvoor geldt de hogere assurantiebelasting niet. Verder leggen hypotheekverstrekkers als voorwaarde op dat voor een woning een opstalverzekering wordt afgesloten. Voor het overige staat het mensen vrij zich al dan niet te verzekeren.

Beste deal

Het Verbond van Verzekeraars zegt niet te kunnen voorspellen hoe consumenten reageren op de hogere assurantiebelasting. Een woordvoerster noemt het verstandig als mensen ''goed nagaan wat wel en niet verzekerd moet worden''.

De Consumentenbond wijst erop dat het makkelijker is geworden na een jaar van verzekeraar te wisselen. De woordvoerder roept huishoudens op van deze mogelijkheid gebruik te maken om ''naar de beste deal te zoeken''.