AMSTERDAM - De koopkracht daalt komend jaar met gemiddeld 0,75 procent.

Dat meldt de NOS dinsdagochtend op basis van nog geheime Prinsjesdagstukken.

Deze koopkrachtdaling werd vorige maand al door het Centraal Planbureau voorspeld. Een ingewijde wil alleen bevestigen dat de cijfers van dinsdag er 'niet veel' van verschillen.

De daling zou komen door hogere zorg- en pensioenpremies, een hogere btw en hogere accijnzen op alcohol en tabak. De basisverzekering wordt volgens de NOS en De Telegraaf bijna tien procent duurder, een stijging van honderd euro per jaar.

Het eigen risico stijgt van 220 naar 350 euro per jaar. Volgens een ingewijde in Den Haag gaat de premie echter gemiddeld slechts met 20 euro omhoog, zo meldt Novum.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Begrotingstekort

De economie zou het komende jaar met 0,75 procent groeien en het begrotingstekort blijft net onder de grens van drie procent, zoals het CPB ook al verwachtte. De Miljoenennota en de Macro Economische Verkenning worden om 15.15 uur openbaar.

Voormalig minister van Sociale Zaken Willem Vermeend (PvdA) noemde de cijfers in het televisieprogramma Vandaag de Dag niet verrassend. De koopkrachtdaling was volgens hem al te berekenen. "Het is wel veel, maar dit hebben we in de jaren tachtig ook gehad."

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Meer over Prinsjesdag in ons dossier

Bekijk lezersfoto's op NUFoto