DEN HAAG - De koopkracht van de Nederlandse bevolking is vorig jaar met 0,4 procent afgenomen. In 2010 daalde de koopkracht ook, met 0,6 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat dinsdag laten weten. De grootste koopkrachtdaling in 2011 deed zich voor bij gepensioneerden.

Zij moesten 1,1 procent inleveren. Dat kwam vooral doordat pensioenen vorig jaar niet of nauwelijks zijn aangepast aan de prijsontwikkelingen of zelfs verlaagd. Ook bij bijstandontvangers (min 1 procent) en arbeidsongeschikten (min 0,8 procent) liep de koopkracht terug.

Werknemers

Werknemers zagen hun koopkracht vorig jaar met 0,5 procent toenemen. Door periodieke loonsverhogingen, promotie of een nieuwe baan stijgt hun loon doorgaans sterker dan volgens de cao-ontwikkelingen.

Bij zelfstandigen daalde de koopkracht met 0,6 procent. Zoals altijd was er bij deze groep sprake van een grote spreiding. Bij 10 procent van de zelfstandigen nam de koopkracht met 34 procent of meer af, bij een evengrote groep was er een toename van 29 procent of meer.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Hoogste inkomens

Alleen de hoogste inkomens gingen er met 0,8 procent op vooruit. Het betreft vooral werknemers en een groep zelfstandigen die hun koopkracht overwegend wel wisten te verbeteren.

Het begrip koopkracht geeft aan hoeveel goederen een huishouden kan kopen met het inkomen dat het heeft. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen