Roken in vijf jaar flink duurder geworden

DEN HAAG - De prijzen van sigaretten en shag zijn de afgelopen 5 jaar met 38 procent gestegen.

De prijsstijging ligt aanzienlijk boven de inflatie van ruim 10 procent in deze jaren. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat maandag meegedeeld.

Accijnsverhogingen zijn de voornaamste oorzaak dat rookwaren duurder zijn geworden. Zonder belastingmaatregelen waren sigaretten in de betreffende periode 12 procent duurder geworden en shag 13 procent.

Sigaren zijn de laatste vijf jaar 13 procent duurder geworden. Voor sigaren was er geen accijnsverhoging.

De afgelopen 5 jaar zijn de accijnzen voor rookwaren acht keer aangepast. Een accijnsverhoging werkt met wat vertraging door in de prijzen, omdat winkeliers eerst hun oude voorraden opruimen. Zo duurde het na de accijnsverhoging van 2008 5 maanden voordat rokers de nieuwe prijs betaalden voor een pakje sigaretten of shag.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg

Buurlanden

In vergelijking met de buurlanden zijn de prijzen in Nederland bovendien ruim 2,5 keer harder gestegen. In België en Duitsland zijn de tabaksprijzen sinds juni 2007 met 14 procent gestegen, de kleinste stijging in de eurozone.

De prijzen in Slovenië, Slowakije, Spanje en Estland stegen harder dan in Nederland. In Estland verdubbelden de prijzen bijna in deze periode.

De gegevens zijn afkomstig van CBS/Eurostat - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg
Lees meer over:
Tip de redactie