AMSTERDAM - Oudere Nederlanders moeten een groter deel van hun eigen zorgkosten betalen, onder meer door hun huis te verkopen. 

Hoogleraar economie Lans Bovenberg pleit daar zaterdag voor in een interview met Trouw.

Volgens Bovenberg kan de overheid de stijgende zorgkosten anders niet meer dragen. In zijn plannen moeten jongeren daarom nu al gestimuleerd worden om een huis te kopen, onder meer door ze minder pensioenpremie te laten betalen.

Wie uiteindelijk met pensioen gaat, verkoopt zijn huis aan een woningbouwcorporatie en gaat huur betalen voor dezelfde woning.

Het verkoopbedrag kan dan worden gebruikt voor een 'zorgpensioen' waaruit zorgkosten worden betaald. 

Impuls

Volgens Bovenberg is een bijkomend voordeel van het plan dat miljarden euro's uit de Nederlandse pensioenfondsen worden 'bevrijd' die de economie een impuls kunnen geven. Ook de banken varen er wel bij, omdat die zitten met grote hoeveelheden uitstaande hypotheken.

De plannen betekenen wel dat mensen na hun 67e rekening moeten houden met minder geld voor hun levensonderhoud, tenzij ze blijven bijverdienen na die leeftijd, aldus Bovenberg tegenover Trouw.

Voor mensen zonder eigen woning of pensioen moet er een publiek vangnet blijven, maar hoe ver dat moet gaan is volgens Bovenberg een politieke discussie.

De hoogleraar vindt dat de overheid garant moet blijven staan voor de duurste zorg, zoals opname in een instelling.

Lees ook de interviews met SP, PVV en VVD over de zorg.