LEEUWARDEN - Vrijwel dagelijks dwingt de economische crisis iemand tot het inruilen van een auto om een acute schuld af te lossen.

Zij ontvangen bij een zogenaamde 'belening' in ruil voor hun auto, caravan of boot 70 procent van de dagwaarde als tijdelijke lening.

De crisisslachtoffers kunnen hun voertuig vervolgens binnen een maand tegen een rentevergoeding van 15 procent weer terugkopen. Verlenging van de beleningsperiode kost telkens 15 procent rente per maand.

In ruim 40 procent van de gevallen zijn de verkopers echter niet in staat hun auto of boot van de autolommerd terug te kopen, waardoor hun bezit vervalt aan inkoper Used Products XL, bevestigt eigenaar Marco van Schaik.

Consumentenbond

De Consumentenbond heeft vraagtekens bij de praktijk. De bond meent dat het hier mogelijk niet om een 'belening' gaat, maar om een 'extreem flitskrediet met hoge rentepercentages'.

"We zullen dit aankaarten bij de Autoriteit Financiële Markten", zegt Femke Risch van de Consumentenbond. "Er wordt gesuggereerd dat het om een kredietverstrekking gaat. Daarvoor gelden strenge regels, zoals de waarschuwing dat lenen geld kost."

Volgens Van Schaik koopt zijn bedrijf maandelijks tientallen auto’s en andere luxe goederen van mensen in betalingsproblemen. Een geplande uitbreiding moet dat aantal nog verder omhoog drijven.

Crisisverschijnsel

"Deze nieuwe vorm van lenen is inderdaad een crisisverschijnsel", zegt Van Schaik. Zijn bedrijf heeft meer dan 30 inkooppunten in heel Nederland.

Van Schaik zegt geen schuldgevoel te hebben bij de inkoop van auto’s onder de marktwaarde en het berekenen van een hoge rente.

"Wij zijn het laatste redmiddel, want bij een bank kunnen deze mensen niet meer terecht voor een lening. UPXL biedt een oplossing voor hun geldnood. Zie ons als dokters in het geldverkeer."

De vijftien procent rente per maand op het geleende bedrag is volgens hem geen woekerrente. "We moeten de auto of boot als onderpand ook opslaan en verzekeren. Bovendien hebben we een haal- en brengservice en andere kosten, die in de rente verwerkt zitten."