AMSTERDAM – De banken hebben de hypotheekrente 'herontdekt als melkkoe'. Banken rekenen onterecht de hogere kosten die ze moeten maken om geld uit te kunnen lenen voor hypotheken door aan de consument.

Dit stelt de Consumentenbond in de nieuwe Geldgids, zo meldt de Telegraaf. "Sinds het eind van 2011 zijn de marges op de hypotheekrente, het verschil tussen de prijs waartegen banken zelf geld aantrekken en waartegen ze het uitlenen aan de klant , stevig opgelopen, tot 3,1 procent."

Het is niet voor het eerst dat er aan de bel wordt getrokken over de hypotheken.
Vorig jaar deed de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nog onderzoek naar concurrentievervalsing. Het afsluiten van een hypotheek in Nederland zou duurder zijn geworden dan in de buurlanden, waardoor de banken meer zouden verdienen.

Geen bewijs

Dat leverde echter geen bewijs op: 'de gestegen marges komen waarschijnlijk niet door staatssteunvoorwaarden' (pdf). Wel houdt de NMa de situatie nog steeds 'nauwlettend' in de gaten, zo stelt de organisatie in een reactie naar NU.nl.

Wel deed de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag een oproep aan banken om ‘zeer terughoudend’ te zijn met het verhogen van de variabele tarieven.

Volgens de ING is de conclusie dat de winsten van de bank zijn toegenomen door de hogere hypotheekmarge niet juist, zo stelt het in een reactie tegenover de krant. Volgens de bank is het verschil te verklaren door de hogere opslag die banken moeten betalen om zelf geld te lenen.