AMSTERDAM - Het vakantiegeld, dat werknemers eind deze maand op hun rekening krijgen gestort, gaat Nederland niet uit de recessie trekken.

Nederlanders zullen zuinig omspringen met het jaarlijkse extraatje en bezuinigen op vakanties en andere 'luxe' uitgaven. Dat is de verwachting van van econoom Ivo Arnold van Nyenrode Business Universiteit en de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

De 23 miljard die dit jaar in totaal aan vakantiegeld wordt uitgekeerd, zal de ecomonie geen positieve impuls geven, stelt Arnold in een gesprek met NU.nl en het ANP.

Volgens Arnold hebben de mensen al rekening gehouden met de extra inkomsten en dan heeft zo’n miljardeninjectie geen stimulerend effect meer.

''Het is in feite uitgesteld loon, dat in een keer vrijgegeven wordt. Ze rekenen erop, er is geen verrassingseffect. Je ziet het straks aan de cijfers van de detailhandel. Die wijken begin juni nauwelijks af van andere maanden. Alleen in december zijn de winkelverkopen fors hoger."

Huishoudens

Arnold denkt dat de huishoudens hun vakantiegeld voorzichtig zullen besteden. ''Dat doen ze niet omdat ze een gebrek aan geld hebben. Gemiddeld heeft een huishouden in Nederland 40.000 euro staan op de spaarrekening. Daar ligt het niet aan."

"Maar", zo stelt de econoom, "ze kijken verder, naar de hoogte van hun hypotheek, de waarde van hun huis en dat stemt ze dan weer niet vrolijk. Hun vermogenspositie is wel degelijk verslechterd en dat is aanleiding om toch nog maar wat meer te sparen. Het vertrouwen ontbreekt dat het snel weer beter gaat."

2300 euro

Gemiddeld krijgen werknemers 2300 euro bruto vakantiegeld. Door toepassing van een 'bijzonder belastingtarief' blijft daar gemiddeld 1700 netto van over.

Het vakantiegeld wordt belast alsof het bovenop het salaris komt, waardoor het in de meesta gevallen door de middelste schijf van 42 procent wordt belast.

Slechts 40 procent gebruikt het geld echt voor de vakantie. Een kwart stuurde het vorig jaar rechtstreeks naar een spaarrekening, 10 procent gebruikte het geld voor een grote aankoop. Maar omdat die als het ware uitgesteld is, levert die geen economische stimulans op.

Bezuinigingen

Professor Arnold denkt dat de jongste bezuinigingsmaatregelen van kabinet en parlement, de burgers niet de moed geven, weer te gaan kopen. In tegendeel. Arnold: ''Het heet wel een bezuinigingspakket, maar zijn toch in meerderheid lastenverzwaringen."

"Het is een keuze om op een snelle manier de begroting op orde te krijgen. Maar van mij hadden ze best wat meer tijd mogen nemen om dat doel te bereiken. Hogere btw, hoger eigen risico in de gezondheidszorg tot wellicht 350 euro. Het geeft de mensen natuurlijk geen vertrouwen om weer meer te gaan besteden", aldus Arnold.