De Jager wil oversluiten hypotheek simpeler maken

AMSTERDAM - Het oversluiten van een hypotheek moet vanaf volgend jaar goedkoper worden.

Ook moeten huizenbezitters meer tijd krijgen om over te stappen, zegt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zaterdag in De Telegraaf. Hij verwacht dat hypotheken hierdoor goedkoper worden.

Nu krijgen huizenbezitters soms pas twee weken voor het aflopen van hun hypotheek van de bank te horen tegen welk tarief kan worden verlengd. Dat zou te weinig tijd bieden om over te stappen.

Wurggreep

"Je voelt je daardoor in een wurggreep gehouden als je je hypotheek moet oversluiten. Dat mag niet meer voorkomen." De minister kondigt ook aan excessieve overstapkosten aan te pakken. Er mogen naast de advies- en distributiekosten geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Door de maatregelen worden hypotheken volgens De Jager goedkoper. Banken zouden al hebben aangegeven dat ze lagere tarieven willen rekenen voor bestaande klanten bij wie de rentevaste termijn afloopt. Op die manier kunnen klanten voor hun trouw worden beloond.

Verbeterpunten

De Consumentenbond is blij met het pakket maatregelen van De Jager, maar ziet nog wel meer verbeterpunten.

''Zorgelijk blijft dat de Nederlandse hypotheekmarkt weinig aanbieders kent en er weinig concurrentie is waardoor tarieven hoog liggen. Het zou goed zijn als de Minister van Financiën daar ook meer oog voor heeft'', reageerde Bart Combee, directeur van de Consumentenbond.

Lees meer over:
Tip de redactie