AMSTERDAM - Banken moeten maatregelen nemen waardoor klanten minder lang in het rood kunnen staan. Die oproep doet de Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) donderdag.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat dat de gemiddelde roodstand per maand (3.800 euro) structureel hoger is dan het maandelijkse modale netto inkomen (gemiddeld 1.800 euro).

De schuld in de roodstand is de afgelopen vijf jaar gestegen van 7,8 miljard euro naar 10,1 miljard, een toename van 29,5 procent. De NVF stelt dat de banken te weinig actie ondernemen om dit terug te dringen.

Volgens NVF-voorzitter Carel in der Hees is er een toename van het aantal consumenten die een korte roodstand niet meer inlost

"Het is verontrustend dat de consument zoveel gebruik maakt van rood staan. Veel mensen weten niet dat zij hoge rentes (tot 15 procent) betalen voor het rood staan. Banken lijken roodstand niet te gebruiken waarvoor dit is bedoeld."

"Banken zien hierbij het klantbelang over het hoofd", zegt in der Hees. "Het zou beter zijn voor de consument als de limiet op roodstand maximaal gelijk is aan het maandelijkse inkomen."

Alternatieven

De NVF benadrukt dat er voordeligere alternatieven zijn voor structurele roodstanden die naast een lagere rente ook rekening houden met het bestedingsdoel en de persoonlijke omstandigheden van de klant.

Een consument zou bijvoorbeeld een ander type lening kunnen afsluiten voor de aanschaf van een duurzaam gebruiksgoed (zoals een auto). Daarmee wordt structurele roodstand voorkomen en kunnen schulden worden teruggedrongen.