AMSTERDAM - De acht pensioenfondsen die dit jaar op de pensioenen gaan korten, hebben hun deelnemers en gepensioneerden op tijd en op een begrijpelijke manier geïnformeerd.  

Dit stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag op basis van een onderzoek naar de manier waarop pensioenfondsen hierover informatie verstrekten.

De acht fondsen die in 2012 moeten korten, zijn wettelijk verplicht dit uiterlijk een maand van tevoren aan hun deelnemers te melden. De AFM constateert dat de 17.000 actieve deelnemers en 9000 gepensioneerden op tijd en op een begrijpelijke wijze zijn geïnformeerd.

DNB

Verder juicht de AFM het toe dat 82 pensioenfondsen vrijwillig via de Pensioenfederatie openbaar hebben gemaakt dat ze in 2013 mogelijk gaan korten. Niet alle pensioenfondsen met voorgenomen kortingsmaatregelen hebben dat gedaan.

In februari meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dat 103 pensioenfondsen dit voornemen hebben. ''Uiteraard zou het nog beter zijn geweest als alle 103 fondsen zich hadden gemeld'', aldus de AFM.

Communicatie

De toezichthouder onderzocht ook nog de communicatie van 23 fondsen die hun voorgenomen korting in eerste instantie niet hadden gepubliceerd via de Pensioenfederatie. Voor 15 van deze 23 fondsen vindt de AFM dat de belanghebbenden duidelijk zijn geïnformeerd. Van vier fondsen vindt de AFM de toegestuurde informatie onvoldoende duidelijk.