DEN HAAG - Nederlanders zijn vorig jaar meer en vooral duurder gaan lenen. Zij trokken vaker de creditcard om hun aankopen af te rekenen en stonden meer rood.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.

Consumenten sloten in 2011 in totaal voor 9,7 miljard euro aan nieuwe consumptieve leningen af. Dat is een half miljard meer dan in 2010. De 2 voorafgaande jaren daalde dat bedrag juist.

Vorig jaar werd 4,6 miljard euro aan creditcardkrediet verstrekt, ook dat is een half miljard meer dan in 2010.

De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Schuld

De totale uitstaande consumptieve schuld groeide vorig jaar met 200 miljoen euro tot 27,5 miljard euro. Het aandeel van roodstand daarin is opnieuw toegenomen. Eind vorig jaar stonden alle Nederlanders bij elkaar voor het eerst meer dan 10 miljard euro rood.

Volgens het CBS zijn de voorwaarden voor bijvoorbeeld een doorlopend krediet de afgelopen jaren aangescherpt.

De mogelijkheden om krediet op te nemen met een creditcard of door rood te staan zijn ruimer, maar bij die vormen van lenen betaalt de consument wel een stuk meer rente.

Zorgen

Een woordvoerster van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) noemt het ''een punt van zorg'' dat veel mensen juist kiezen voor duurdere leenproducten.

Het Nibud roept consumenten op alert te zijn op de kosten en altijd meerdere leenmogelijkheden en aanbieders met elkaar te vergelijken, zeker als een lening wordt aangegaan voor een langere periode.