AMSTERDAM - Veel huizenbezitters betalen extra hypotheekaflossingen aan hun bank vanwege een mogelijke inperking van de hypotheekrenteaftrek. 

Bij de Rabobank komen wekelijks honderden miljoenen extra binnen, zegt financieel topman Bert Bruggink in NRC Handelsblad.

Volgens de Rabobank-topman zijn Nederlanders toe aan inperking van de hypotheekrenteaftrek. "Onze klanten denken daar al over na. De maatschappij is veel verder dan Den Haag denkt." De Rabobank heeft voor ruim 200 miljard euro aan hypotheken uitstaan.

Rabobank

De crisis heeft het ook voor de als zeer betrouwbaar te boek staande Rabobank moeilijk gemaakt geld te lenen, zegt Bruggink. Rabobank werd gezien als betrouwbaar, maar Amerikaanse investeerders meden de euro.

"Zij wilden alleen geld aan de Rabobank lenen als werd vastgelegd tegen welke voorwaarden de euro eventueel omgezet zou worden naar een andere, nieuwe munt."

Positief signaal

CDA-Kamerlid Elly Blanksma vindt dat banken zelf meer moeten bijdragen aan het stimuleren van aflossen.

"Nu de samenleving dit zelf ook zo voortvarend oppakt, vraagt dat ook om een stimulerende houding van de banken", stelt ze.

"Zij zouden geen drempels moeten voeren om extra af te lossen. De vaak knellende boeteclausules vragen om een soepele houding van de banken. Aflossen moet je belonen, niet bestraffen."