UTRECHT - Om volledig inzage in de kosten voor een behandeling bij een willekeurige tandarts te krijgen, ontwikkelen patiëntenfederatie NPCF en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een onlineoverzicht.

Het overzicht bestaat uit alle tarieven. Door de database wordt het eenvoudiger voor de patiënt om de kosten van verschillende tandartsen in de buurt te vergelijken. Dat maakten de twee instanties vrijdag bekend.

Sinds 1 januari geldt het experiment met vrije prijzen dat is bedoeld om de tandartsen aan te moedigen om betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Volgens de NCPF is er nu echter nog te weinig informatie over tandartstarieven voorhanden om het experiment te laten slagen.

Prijsstijging

De afgelopen tijd is er veel commotie ontstaan over explosieve prijsstijgingen die tandartsen volgens veel verzekeraars zouden doorvoeren. Ook zijn tarieven van tandartsen niet of moeilijk te vinden op de site van de betreffende praktijk.

Om er zeker van te zijn dat ook tandartsen aan de database meewerken, werken ZN en NPCF in de ontwikkeling van de site samen met de NMT, de brancheorganisatie van Nederlandse tandartsen. Wanneer de vergelijkingssite online gaat, is nog niet bekend.