NIEUWEGEIN - De vele beweringen over te hoge tarieven voor tandartsbezoeken, van onder meer enkele grote zorgverzekeraars, zijn onjuist en misleidend.

Dat zegt de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) maandag.

De NMT reageert daarmee op de vele uitspraken dat patiënten per 1 januari de dupe zijn van het experiment met vrije prijzen voor tandartsen. Dat experiment moet tandartsen aanmoedigen betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs.

Volgens de NMT is er geen enkele aanleiding om te beweren dat daardoor de prijs voor een tandartsbezoek fors is gestegen.

Nederlandse Zorgautoriteit

De organisatie voelt zich gesteund door de bevindingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die stelt dat veel mondzorgaanbieders met hun prijzen in de buurt blijven van de prijzen van vorig jaar.

Voor de eerste prijspeiling onderzocht de NZa acht prestaties en vergeleek de prijzen van nu met die van 2011. Ook vroeg de autoriteit bij 247 aanbieders de prijslijst op.

In totaal 173 tandartsen leverde die binnen een week aan. Aan deze eerste steekproef verbindt de NZa echter nog geen conclusies omdat prijzen gedurende het jaar nog kunnen veranderen.

Kwalijke zaak

Rob Barnasconi, voorzitter van de NMT noemt de foutieve berichtgeving over dure tandartsen een kwalijke zaak. ''In oktober toen tandartsen hun tarieven nog niet eens hadden vastgesteld, sprak een aantal verzekeraars al over hogere tarieven", aldus de preses.

''De verzekeraars halen met hun daden en berichtgeving omver waar wij jarenlang voor hebben gewerkt: terecht vertrouwen in uitstekende en betaalbare mondzorg." Volgens de NMT moeten de zorgverzekeraars stoppen met het creëren van paniek.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft eerder gedreigd het experiment stop te zetten als de tandartsen het gebruiken om de prijzen op te drijven.