TIEL - Het aantal consumenten met een lening dat moeite heeft aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, is de afgelopen zes maanden licht gestegen tot bijna 656.000.

Dat betekent dat nu 7,4 procent van hen betalingsproblemen heeft. In de eerste helft van 2011 lag dat nog op 7,2 procent.

Dit blijkt uit de BKR Kredietbarometer die het Bureau Krediet Registratie donderdag naar buiten heeft gebracht. De toename was in de tweede helft van 2011 een stuk kleiner dan in de eerste helft, toe het percentage opliep van 6,6 naar 7,2.

Het BKR wijst er wel op dat lang niet alle schulden en betalingsachterstanden bij het bureau worden geregistreerd. Zo staan bij voorbeeld mensen die achterlopen met het betalen van de huur, hun energienota of de zorgpremie, niet genoteerd.

Incassobureaus

Ook studieschulden staan niet in het BKR. ''In andere sectoren, zoals zorgverzekeringen en incassobureaus, lopen de betalingsachterstanden flink op'', stelt BKR-directeur Peter van den Bosch.

Het registreren van betalingsachterstanden kan helpen voorkomen dat schulden echt problematisch worden. Heeft iemand een of meerdere betalingsachterstanden dan is het goed om naar de persoonlijke situatie te kijken en op basis daarvan te beslissen of het verstrekken van een lening verantwoord is, aldus BKR.