AMERSFOORT - Woningbezitters betalen volgend jaar bijna 3 procent meer aan waterschapslasten.

Dat meldde Vereniging Eigen Huis maandag. De stijging is hoger dan de verwachte inflatie van 2 procent voor volgend jaar.

Volgens de belangenorganistatie moeten huiseigenaren nu al veel te veel betalen voor 'droge voeten en schoon water'. Gemiddeld betalen Nederlandse woningbezitters momenteel 313 euro per huishouden.

Kostenbesparingen

''Omdat de waterschappen onvoldoende samenwerken met gemeenten en drinkwaterbedrijven, blijven concrete kostenbesparingen uit'', benadrukt Eigen Huis. ''Daardoor stijgen de tarieven jaarlijks alleen maar verder.''

Uit onderzoek blijkt dat burgers jaarlijks 550 miljoen euro te veel aan schoon water betalen, stelt de belangenvereniging. ''Dat is maar liefst 75 euro per huishouden.''

Als de door staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) voorgestelde wijziging van het belastingstelsel doorgaat, stijgen de waterschapslasten voor de woningbezitters in 2013 nog meer en gaan de grondeigenaren (onder wie boeren) minder betalen.

Verschil

Er is een groot verschil in de lasten per waterschap. Reest en Wieden (Overijssel en Drenthe) gooit de lasten het meest omhoog. Ruim 11 procent meer gaan huishoudens daar betalen. En dat terwijl de gemiddelde lasten daar met 390 euro al ruim boven het landelijk gemiddelde liggen.

Delfland (Zuid-Holland) schroeft voor het derde achtereenvolgende jaar de tarieven met bijna 8 procent op. Daarmee komt het gemiddelde volgend jaar op 419 euro, het hoogste bedrag van het hele land.

De ingezetenen van waterschap De Dommel (Midden-Brabant) betalen het minst: 204 euro. Zuiderzeeland (Flevoland en Noordoostpolder) is de enige die de tarieven flink verlaagt. Het doet bijna 7 procent van de prijs af. Gemiddeld betalen meerpersoonshuishoudens er volgend jaar 366 euro in plaats van 393 euro.