WAGENINGEN - Zorgverzekeraar Menzis verhoogt de premie voor de basisverzekering volgend jaar met 1,75 euro per maand.

Dat blijkt dinsdag uit een bericht in het AD. De basispremie gaat van 104,75 euro naar 106,50 euro.

Menzis is met zo'n twee miljoen klanten een van de grootste verzekeraars in het land. Door zelf stevig te bezuinigen, weet de verzekeraar de stijging van de premie binnen de perken te houden. ''Wij doen niet aan premiepolitiek",' zegt topman Roger van Boxtel.

"Daarnaast gaan we selectiever in zee met ziekenhuizen bij bepaalde ingrepen", zegt Van Boxtel verder tegen de krant. "We werken straks alleen nog met ziekenhuizen die aan onze maatstaven voldoen. Voor 75% kijken we daarbij naar kwaliteit en voor 25% naar de prijs."

Kabinet

De zorgverzekeraar verhoogt de prijs op jaarbasis met 21 euro. Het kabinet gaat uit van een gemiddelde stijging van 11 euro bij de zorgverzekeraars.

"Wij moeten tientallen miljoenen extra reserves aanhouden voor de Nederlandse Bank en krijgen eventuele kostenoverschrijdingen achteraf niet meer terug", aldus Van Boxtel tegen het dagblad. "Dat heeft allemaal invloed op de premie."

Hernia

Menzis gaat volgend jaar voor een beperkt aantal behandelingen, namelijk van heup, hernia en amandelen, niet meer elk ziekenhuis contracteren.

De zorgkosten stijgen volgens de verzekeraar elk jaar met 4 tot 5 procent door de toename van het aantal chronisch zieken, de technologische vernieuwingen en vergrijzing. De kosten stijgen daarmee sneller dan de loonontwikkeling.