Acht procent van de Nederlanders verwacht dit jaar over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Vorig jaar dacht 4,6 procent over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Uiteindelijk deed 5,5 procent dit, zo blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Independer.nl, voorspelt dan ook dat dit jaar bijna 10 procent van de Nederlanders zal kiezen voor een andere verzekering. Dit komt neer op 1,6 miljoen Nederlanders.

Bij de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel in 2006 stapten nog bijna 3 miljoen Nederlanders over op een andere verzekeraar. In de jaren daarna wisselden tussen de 550.000 en 900.000 mensen van zorgverzekeraar. Vooral mensen tussen de 18 en 45 jaar stapten vorig jaar over, zo bleek uit een eerder onderzoek.

De Nederlandse regering voerde in 2006 het nieuwe ziektekostenstelsel in. Daarbij verdween onder meer het onderscheid tussen ziekenfonds (dat qua verzekeringspakket te vergelijken is met de basisverzekering) en de particuliere verzekering.

De gegevens zijn afkomstig van de NZA-monitor. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma