AMSTERDAM - De huizenprijzen gaan met gemiddeld zeven procent omlaag. 

Dat staat in een rapport, dat de TU Delft heeft opgesteld in opdracht van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de verstrekker van de nationale hypotheekgarantie.

Het rapport is inmiddels aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de ernst van het probleem onder de aandacht te brengen.

Slop

"De huizenmarkt zit al in het slop en minder lenen betekent lagere prijzen en, vooral, minder verkochte woningen", zegt hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer zaterdag in de Volkskrant.

Potentiële kopers kunnen volgend jaar minder geld lenen door een reeks maatregelen. Middeninkomens dreigen tot tien procent minder hypotheek te krijgen, verwacht Boelhouwer, mede door de geplande verlaging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 350 duizend naar 265 duizend euro.

Prijsklasse

Wie een huis koopt in die prijsklasse kan vanaf 1 januari ruim zes procent minder lenen. Boelhouwer vindt dat de verlaging van de NHG 'op het verkeerde moment' komt. Dat stelt ook NHG-directeur Karel Schiffer, die ervoor pleit de verlaging over vier jaar uit te smeren.

De Nederlandse Vereniging van Banken is wel voorstander van de verlaging. "De NHG is een maatregel die bedoeld is om de zwakste groepen op de woningmarkt te beschermen, maar voor huizen boven de 265 duizend euro kan de markt dat risico gemakkelijk zelf nemen."