AMSTERDAM - De helft van de Nederlandse studenten verwacht af te studeren met een studieschuld.

Een derde vindt zelfs dat een lening pure noodzaak is om te kunnen studeren. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Studenten die lenen, verwachten tegen het einde van hun studie zo'n vijftienduizend euro schuld te hebben. Studenten vinden over het algemeen dat ze dat ze goed met geld kunnen omgaan. Gemiddeld geven ze zichzelf hiervoor het cijfer 8.

Tevreden

De ondervraagden zijn over het algemeen tevreden over hun financiële situatie. Wel geeft bijna een op de vijf aan het afgelopen jaar wel eens de boodschappen niet te hebben kunnen afrekenen wegens geldgebrek.

Verder blijkt uit het onderzoek dat bijna driekwart van de studenten een bijbaan heeft. Gemiddeld verdienen ze 450 euro per maand. Studenten in Rotterdam verdienen het meeste bij en Amsterdamse studenten geven het meeste uit.

Het onderzoek is donderdag overhandigd aan prinses Maxima, erevoorzitter van Platform Wijzer in Geldzaken. Na de overhandiging ging ze met studenten in gesprek over de resultaten van het onderzoek.