AMSTERDAM - Vanaf 1 september kunnen jongeren tot 18 jaar bij de ING Bank nog maar maximaal 250 euro per dag pinnen, schrijft de Volkskrant. Tot nu toe konden jongeren nog tot duizend euro per dag uit de muur halen.

Reden daarvoor is dat ze zich steeds vaker laten gebruiken als 'geldezels'. Tegen geringe vergoeding geven jongeren hun bankpas af aan criminelen die geld op de rekening zetten.

Die dient dan als een soort doorgeefluik, want de criminelen halen de bedragen er ook snel weer af. Zodoende komt de politie later dan niet bij de echte daders.

De jongeren kunnen worden aangeklaagd voor fraude en diefstal en mogen dan acht jaar lang geen bankrekening hebben.

Antilliaanse meisjes

In Nederland zouden zo'n vijfduizend 'geldezels' rondlopen. Onder hen zijn veel Surinaamse en Antilliaanse meisjes van 12 tot 18 jaar oud. Wanneer zij hun pas uitlenen, kunnen zij worden aangeklaagd voor medeplichtigheid aan fraude en diefstal. Ook mogen ze dan acht jaar geen bankrekening bezitten.

Jongeren die toch meer geld nodig hebben, kunnen zich melden bij een van de ING-kantoren. Bankrekeninghouders zijn op de hoogte gebracht. De maatregel gaat in vanaf 1 september.

Campagne

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is onlangs onder het motto ''Pas op je pas'' een campagne begonnen om jongeren te waarschuwen tegen het ''uitlenen'' van hun pas.

Het aantal jongeren dat zich daartoe laat verleiden, is sterk toegenomen. In 2010 waren het er minstens 4000, twee maal zoveel als het jaar ervoor.