AMSTERDAM - Vereniging Eigen Huis waarschuwt haar leden voor te hoge notariskosten bij het terugvragen van de verlaagde overdrachtsbelasting. 

Dat bevestigt Vereniging Eigen Huis (VEH) naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant woensdag. De overdrachtsbelasting werd op in juli met terugwerkende kracht verlaagd van zes naar twee procent.

Eigenaren die tussen 15 juni en 1 juli een huis hebben gekocht kunnen vier procent van de betaalde belasting terug krijgen. De aanvraag hiervoor bij de belastingdienst moet gedaan worden via een notaris.

Leden meldden bij de VEH dat notarissen soms wel zeshonderd euro in rekening brengen. "Dat is erg veel als je bedenkt dat notarissen slechts enkele administratieve handelingen hoeven uit te voeren om het geld terug te vragen", stelt een woordvoerder van de VEH.

Gerechtvaardigd

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft notarissen gevraagd een acceptabele vergoeding te vragen in overeenstemming met de hoeveelheid werk. Maar 'voor elke zaak afzonderlijk moet gekeken worden of het tarief gerechtvaardigd is'.

VEH vraagt leden met een hoge notarisrekening hiertegen bezwaar te maken. Als dit bezwaar niet tot een redelijk tarief leidt, kan een klacht worden ingediend bij de regio waartoe de notaris behoort.