DEN HAAG - De strengere hypotheekregels waaraan banken binnenkort moeten voldoen, laten ruimte voor uitzonderingen. Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag in de Tweede Kamer.

Over de ''interpretatie van de teksten'' voeren de banken overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM), zei de minister.

De Jager noemde als voorbeeld dat ouders van starters garanties kunnen geven aan banken. ''Daarover staat niets in de teksten, maar kan wel meetellen.''

Afgelost

De Jager maakte zijn opmerkingen na vragen van GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis over een onlangs gelanceerd plan van de Rabobank over hypotheken.

De bank pleit voor het verplicht stellen van een hypotheek waarbij niet alleen rente wordt betaald maar ook wordt afgelost.

Hierdoor daalt de totale schuldenlast van Nederlanders. Omdat de lasten bij zo'n hypotheek hoger zijn, pleit de Rabobank er onder meer voor dat de regering de overdrachtsbelasting verlaagt.

Gedragscode

Braakhuis vroeg De Jager het voorstel te omarmen. Maar net als premier Mark Rutte eerder, hield De Jager de boot af.

''Dit is een plan van één bank. Recent is er met de banken de gedragscode afgesproken. Ze hebben mij verzekerd dat ze hier niet van gaan afdwalen en het royaal gaan uitvoeren'', aldus de minister.

De AFM liet vorige week weten bereid te zijn deel te nemen aan gesprekken over de woningmarkt naar aanleiding van het plan van de Rabobank. Maar De Jager wees erop dat de AFM uitvoering zal geven aan de nieuwe gedragscode.