AMSTERDAM – Meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers (zzp’ers) wordt genegeerd bij een hypotheekaanvraag. Hierdoor kunnen de ondernemers vaak maar bij één bank terecht.

Dit blijkt uit een onderzoek van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp’ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg.

Meer dan 95 procent van de ondernemers heeft het gevoel dat banken meer eisen stellen aan zelfstandig ondernemers dan mensen die in loondienst zijn. De meest voorkomende eis die wordt genoemd in het onderzoek is het aantonen van de jaarcijfers.

Meestal betreffen dit de cijfers van de afgelopen drie jaar, maar er waren ook ondernemers die de cijfers van vijf jaar en zelfs toekomstige cijfers moesten laten zien om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Rabobank

Het gros van de ondernemers zegt bij de Rabobank terecht te kunnen, terwijl het hypotheekproces bij de ING bank als zeer moeizaam wordt ervaren.

“Wij vinden dat banken en de overheid moeten meewerken aan één oplossing en niet met het excuus moeten komen dat iemand in loondienst meer zekerheden heeft", aldus een woordvoerder van de FNV.

"Een zelfstandig ondernemer biedt meer zekerheid dan iemand die zich veilig waant in een loondienstverband. Als een zelfstandig ondernemer één van zijn klanten moet missen, kan hij terugvallen op zijn netwerk. Iemand in loondienst heeft een dergelijk vangnet niet.”