DEN HAAG - Het fiscaal voordelige banksparen neemt een steeds hogere vlucht. Nederlandse huishoudens hadden eind 2010 op bankspaarrekeningen een tegoed van ruim 7 miljard euro.

Dat is ruim 2,5 maal zoveel als een jaar eerder, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Behalve voor pensioenopbouw, pensioenuitkering en de eigenwoningschuld bestaat sinds vorig jaar ook de mogelijkheid om bij banken fiscaal voordelig te sparen voor een begrafenis en het wegzetten van een gouden handdruk.

Samenstelling van het bankspaartegoed in 2010. Banksparen voor de uitvaart bedroeg in 2010 circa 1 miljoen euro en was daarmee verwaarloosbaar. Gegevens afkomstig van het CBS.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Eind 2010 was op bankspaarrekeningen voor de gouden handdruk ruim 800 miljoen euro ingelegd. Van de mogelijkheid om te banksparen voor de uitvaart werd nog nauwelijks gebruik gemaakt.

Van de mogelijkheid om te banksparen voor de uitvaart werd nog nauwelijks gebruik gemaakt. Het bankspaartegoed voor de eigenwoningschuld groeide sterk van 0,3 miljard euro eind 2009 tot 1,5 miljard euro eind 2010.

Oude dag

Banksparen voor de oude dag bleef onverminderd populair. Eind vorig jaar bedroeg het saldo op deze bankspaarrekeningen ruim 4,7 miljard euro, bijna een verdubbeling in vergelijking met eind 2009.

Om de economie te stimuleren is het geld op spaarloonrekeningen in september 2010 door de regering gedeblokkeerd, zodat het zonder voorwaarden kon worden opgenomen. Daardoor werd 2,1 miljard euro opgenomen van de spaarloonrekeningen.

Nederlandse huishoudens hadden eind vorig jaar in totaal voor 291 miljard euro op spaarrekeningen staan. Dat is ruim 2 procent meer dan een jaar eerder.