GARDEREN - De voorzitters van de negentien vakbonden van de FNV vergaderen maandag met het bestuur van de vakbeweging over de toekomst van het pensioenstelsel.

Voorafgaand aan de bijeenkomst nam FNV-voorzitter Agnes Jongerius een petitie verontruste leden van leden van FNV Bondgenoten in ontvangst.

Zij zijn bang dat het nieuwe pensioensysteem waarover vakbeweging, werkgevers en kabinet al maanden onderhandelen, de risico's voor het pensioen te veel legt bij de werknemers en de gepensioneerden.

Zij vinden dat ook in de toekomst werkgevers en werknemers samen de lasten en lusten moeten delen. De petitie was ondertekend door ruim 35.000 leden.

'Niet gratis'

Jongerius zei dat ook wat haar betreft ''de werkgevers er niet gratis van afkomen''. ''Ook wij willen een zo goed mogelijk pensioen", aldus Jongerius. Zij streeft in het nieuwe stelsel naar een goede mix van zekerheid en koopkrachtbehoud.

Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten zei maandag een maximale poging te willen doen om op één lijn te komen. Als dat niet mocht lukken, moeten kabinet en werkgevers de vakbeweging meer tijd gunnen, aldus Van der Kolk.

Twee weken geleden laste de FNV al een onderhandelingspauze van twee weken in, vooral op aandringen van Bondgenoten en Abvakabo FNV. Die pauze liep maandag af.

Demonstratie pensioenstelsel