DEN HAAG - De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er een wettelijke maatregel komt om schuldeisers van mensen met geldproblemen tijdelijk in de wacht te zetten.

Zo kunnen de steden personen met grote schulden beter helpen, zei een Haagse gemeentewoordvoerder maandag naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Trouw.

Gemeentes hebben tijd nodig om de persoonlijke schulden aan diverse partijen zoals verzekeringen en postorderbedrijven in beeld te brengen. Via een regeling worden alle schuldeisers terugbetaald.

''Als één van de schuldeisers voordringt door zelf al een procedure op te starten om geld terug te krijgen, ondermijnt dat het hele traject'', aldus de zegsvrouw. ''Dan wordt er beslag gelegd op het geld van de schuldenaar, waardoor de andere schuldeisers in de knel komen. Het is in ieders belang even te wachten.''

Brief

De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (armoedebeleid) stuurde vorige maand namens de vier grote steden een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij voorstelde de wachtperiode (moratorium) op te nemen in een nieuwe wet over gemeentelijke schuldhulpverlening. Die wet wordt deze week in de Kamer behandeld, aldus een Amsterdamse gemeentewoordvoerder.

''Zonder het moratorium zullen de doelstellingen van het wetsvoorstel, een effectievere en efficiëntere schuldhulpverlening, niet worden gehaald'', meent Ossel.

Schuldhulpverlening

Volgens hem bestaat er een breed draagvlak voor het moratorium; onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) staan erachter.

Ook benadrukt de wethouder: ''Het aantal mensen met problematische schulden stijgt, het is zaak om hen snel en adequaat te helpen.''